Όταν προσπαθείτε να εφοδιάσετε μια οικιακή κουζίνα, οι επιλογές που είναι διαθέσιμες στο τοπικό σούπερ μάρκετ ή το εξειδικευμένο κατάστημα μπορεί να είναι συντριπτικές. Ένας από τους τομείς που είναι ιδιαίτερα καλά εφοδιασμένος είναι το τμήμα μπαχαρικών.
Μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά μπαχαρικά και μείγματα μπαχαρικών διαθέσιμα σε πολλά καταστήματα. Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες σεφ και πολλούς οικιακούς μάγειρες — στην πραγματικότητα, η χρήση συνέχισε να αυξάνεται μόνο από το 2011 έως τώρα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα.
Ενώ ο καθένας έχει διαφορετικά γούστα, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με δέκα μπαχαρικά που πρέπει να έχετε
Μαύρο πιπέρι
Το μαύρο πιπέρι είναι ένα γευστικό μπαχαρικό που έχει ωραία γεύση στα περισσότερα αλμυρά πιάτα σε μικρές δόσεις. Υπάρχουν ορισμένες συνταγές, όπως ζυμαρικά με λεμόνι-πιπεριά ή τηγανητό κοτόπουλο που μπορούν να ωφεληθούν από μια πιο υγιεινή βόλτα.
Σκόνη σκόρδου
Ακόμα κι αν επιλέξετε να χρησιμοποιείτε φρέσκο σκόρδο σε τακτική βάση, το να έχετε σκόνη σκόρδου τριγύρω μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε λίγη γρήγορη γεύση σκόρδου σε ένα πιάτο ή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να το αναμίξετε στα δικά σας μείγματα μπαχαρικών.
Θυμάρι
Το θυμάρι είναι ξυλώδες, λεμονάτο και ήπιο. Χρησιμοποιείται πιο συχνά ως άρωμα για κρέατα και μαγειρευτά, αλλά μπορεί να προσθέσει λίγο ζινγκ και στα λαχανικά.
Κανέλα
Ενώ η κανέλα είναι πιθανώς πιο γνωστή ως πρόσθετο σε γλυκά πιάτα ή στο πρωινό σας τοστ, αυτό το μπαχαρικό μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη και σε ορισμένα αλμυρά πιάτα. Χρησιμοποιήστε το σε πολύ μικρές δόσεις σε τσίλι, σάλτσες ντομάτας και άλλα προϊόντα.
Ρίγανη
Τίποτα δεν λέει ιταλικά όπως λέει η Ρίγανη. Λίγη αποξηραμένη ρίγανη θα δώσει στη σάλτσα ντομάτας σας μια πραγματική ιταλική ατμόσφαιρα. Μπορεί επίσης να είναι ένα πικάντικο πρόσθετο για ελληνικά και μεξικάνικα πιάτα.
Δενδρολίβανο
Το αποξηραμένο δεντρολίβανο είναι απαραίτητο για γαλλική και μεσογειακή μαγειρική. Είναι γήινο, ξυλώδες και πευκόφυτο. Το δεντρολίβανο μπορεί να είναι μια επίκτητη γεύση για μερικούς, αλλά δίνει στα πιάτα σας μια μοναδική γεύση που τα βοηθά να ξεχωρίζουν από το πλήθος.
Πιπέρι καγιέν
Μια άλλη μορφή πιπεριού, το πιπέρι καγιέν έχει ξεκάθαρο λάκτισμα. Αυτό το μπαχαρικό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε θερμότητα σε οποιοδήποτε πιάτο. Είτε φτιάχνετε τα διάσημα φτερά τσίλι είτε βουβάλου, το πιπέρι καγιέν σάς επιτρέπει να πάρετε τη θερμότητα που επιθυμείτε.
Κύμινο
Το κύμινο έχει καπνιστή, γήινη γεύση. Θα βρείτε ότι αυτή η γεύση είναι εξαιρετική για πολλά έθνικ πιάτα, συμπεριλαμβανομένων των ινδικών, αφρικανικών και νοτιοαμερικανικών. Μια απαλή πινελιά κύμινου μπορεί να προσθέσει μπαχαρικά και γεύση σε απροσδόκητα πιάτα όπως αυγά ή ψητά κρέατα.
Μοσχοκάρυδο
Το μοσχοκάρυδο λειτουργεί καλά τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα. Είναι ότι πρέπει για σάλτσες μπεσαμέλ και άλλα πιάτα τυριού. Ωστόσο, πιθανότατα θα το χρησιμοποιείτε πιο συχνά σε γλυκές λιχουδιές που περιέχουν επίσης κανέλα.
Πάπρικα
Αν και είναι αρκετά ήμερη σε σύγκριση με άλλα μπαχαρικά με βάση το πιπέρι, η πάπρικα προσθέτει ζεστασιά και γήινη αίσθηση σε ένα πιάτο. Θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές, μερικές με πιο καπνιστή ή πιο «καυτή» γεύση από άλλες.
Αν και αυτά είναι τα δέκα «πρέπει» για το ντουλάπι μπαχαρικών σας, να θυμάστε – αυτή είναι μόνο η αρχή. Μην φοβάστε να επεκτείνετε σιγά σιγά τη συλλογή μπαχαρικών σας και να προσθέσετε περισσότερες γεύσεις, ώστε να βελτιώσετε την συνολική γεύση και το προφίλ όλων όσων μαγειρεύετε. Πολλά μπαχαρικά προσφέρουν επιπλέον οφέλη. Ο Καρλομάγνος φημιζόταν γιατί έλεγε: «Τα μπαχαρικά {είναι} ο φίλος των γιατρών και το καμάρι των μαγείρων».